Wormen spelen een grote rol in de gezondheid van onze paarden. Wormen zijn overal, op het gras, stalbedding en in de paarden zelf. Het is dus heel belangrijk om een goed plan te hebben voor het ontwormen van uw paard. Tot voorkort werden de paarden standaard meerdere keren per jaar ontwormt. Tegenwoordig wordt er steeds vaker mestonderzoek gedaan, waarbij bepaald wordt hoe groot de wormbesmetting is. Desondanks moeten ze regelmatig ontwormt worden.
De eitjes van de wormen bevinden zich in gras, hooi, stro of in besmet water. Als het paard dus eet of drinkt komen de eitjes van wormen via de mond binnen. In het lichaam van het paard ontwikkelen de larven zich tot wormen. Deze wormen houden zich vaak op in de darmen van paarden. Daar leggen zij ook weer duizenden eitjes. Met de mest komen deze eitjes naar buiten en kunnen andere paarden in de wei weer via het gras besmetten. Sommige larven ontwikkelen zich al in het ei tot een volwassen worm. Bij aarswormen en spoelwormen is dit het geval. Daarom kan ook op stal besmetting voorkomen. Als je paard dus niet in de wei komt is dit geen garantie dat je paard geen wormen krijgt.
Op het moment dat je paard last heeft van wormen is het verstandig om deskundig advies in te winnen. De dierenarts kan dan ook bepalen wanneer je je paard zou moeten ontwormen. Sommige wormen zijn al resistent tegen bepaalde ontwormingsmiddelen, daarmee dient ook rekening gehouden te worden. Resistentie betekent dat sommige wormen immuun zijn geworden voor de werking van bepaalde ontwormingsmiddelen. Zo hebben ontwormingsmiddelen gebaseerd op fenbendaloze nauwelijks nog effect op de kleine bloedworm.
Er zijn verschillende producten op de markt, het is belangrijk om stil te staan bij de verschillen en de noodzaak. Producten met als werkzame stof praziquantel zijn bedoeld voor ontwormen tegen lintwormen, dit dient best elk jaar in het najaar gedaan te worden. Producten gebaseerd op moxidectine werken ook tegen de larven van de bloedwormen. Dit is erg belangrijk, paarden kunnen in de winter last krijgen van deze larven. Die geven dan grote darmschade en diarree tot gevolg.
Veulens dienen ook met de nodige zorg ontwormt te worden. Vanaf de leeftijd van 10 dagen kunnen ze ontwormt te worden met ivermectine, dit wordt dan het beste elke 6 weken herhaalt te worden. Tegen spoelwormen moeten veulens behandeld worden met pyrantel, op 6 maand en 10 maand leeftijd.
Als ezels en paarden op één weide worden gehouden moeten ze vaker ontwormt worden met ivermectine, dit is ter bestrijding van de longworm. Ezels hebben hier vaak geen last van, maar paarden wel. Daarom moet er elke 8 weken met ivermectine behandeld te worden.
Een heftige worminfectie kan uw paard zijn gezondheid ernstig schaden, met koliek en zelfs de dood tot gevolg
Voor deskundige advies op maat, neemt u het beste contact op. Wormen kuren zijn bij ‘de Molenkreek’ verkrijgbaar..
Ontwormen paarden