Dierenartspraktijk de Molenkreek Paarden en gezelschapsdieren specialisatie Chiropractie
Molenkreek


Omdat een konijn veel beweging nodig heeft is het verstandig om een ruime kooi of een ruim hok te nemen. Of bij een kleiner hok de mogelijkheid te geven om ook het hok uit te kunnen door middel van een buitenren of dat ze de kamer in kunnen lopen (dit is belangrijk om vechten te voorkomen).
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden mits het buitenhok bescherming biedt tegen regen, zon en wind. Als u het konijn buiten houdt dan is een buitenhok met een ren het leukste voor het konijn zodat het 'vrij' kan rondlopen. Let er hierbij op dat katten en honden niet in de ren kunnen komen en dat het konijn zich niet uitgraaft.

Juiste voeding is bij konijnen van levensbelang. Een dagelijks diëet van een konijn moet bestaan uit een onbeperkte toegang tot hooi, 20 gr biks per kilogram lichaamsgewicht van het konijn en groenvoer. Als een konijn onbeperkte toegang krijgt tot biks, zal hij te weinig hooi eten en sneller last krijgen van zijn darmen. De konijnen hebben echt de vezels van het ruwvoer nodig. Goede keuzen groenvoer zijn: brocolli, peterselie, waterkers, basilicum, wortels en loof en witlof. Beter geeft u geen: bieslook, aardappel, prei, knoflook, kool en rabarber.

Een andere reden om terughoudend te zijn met konijnenvoer is het ontstaan van blaaszand. Dit ontstaat als de konijnen teveel calcium opnemen waardoor er blaasstenen kunnen ontstaan.

Een konijn mag buiten wel op het gazon grazen, maar gemaaid gras geeft u beter niet, dit gaat snel in kwaliteit achteruit en kan bederven.Verzorging van konijnen en knaagdieren