Dierenartspraktijk de Molenkreek Paarden en gezelschapsdieren specialisatie Chiropractie
Molenkreek

Vaccineren van uw konijn!

Bij konijnen zijn twee zeer dodelijke virusziekten, myxomatose en VHS. Door middel van 1 vaccinatie per jaar zijn uw konijnen beschermt. Het beste worden de konijnen in het voorjaar gevaccineerd, zodat ze de beste bescherming hebben in het najaar. Dat is het moment dat de ziekte het meeste voorkomt. Is het al zomer? Dan nog heeft het de voorkeur uw konijn zo snel mogelijk te laten vaccineren, om het zo goed mogelijk te beschermen.

Myxomatose

Uw konijn kan deze ziekte krijgen wanneer hij gebeten wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien. Ook direct contact tussen uw konijn en een konijn met Myxomatose, kan besmetting veroorzaken.

Symptomen:

Dikke bobbels in de huid rond de ogen, snuit, oren of anus

Etterende oog- en neusuitvloeiing

Vastgeplakte oogleden

Hoe voorkomt u deze ziekte?

Zorg ervoor dat uw konijn niet gebeten kan worden door stekende insecten (bedek het hok bijvoorbeeld met een muskietennet) en behandel uw konijn tegen eventuele vlooien;

Laat de dierenarts uw konijn 1 keer per jaar tegen Myxomatose vaccineren. Het voorjaar is de meest geschikte tijd om met vaccineren te beginnen, dan komen de stekende insecten tevoorschijn.

Viraal Hemorrhagisch Syndroom

Uw konijn kan geïnfecteerd raken met het Viraal Hemorrhagisch Syndroom (VHS) als hij in aanraking komt met de ontlasting, de urine of het speeksel van een besmet dier. Besmet voer kan het virus dus ook verspreiden!

Symptomen:

Stoppen met eten

 Hoge koorts

Benauwdheid

Bloedingen

Zenuwstoornissen

Plotselinge dood