Dierenartspraktijk de Molenkreek Paarden en gezelschapsdieren specialisatie Chiropractie
Molenkreek

  Nieuw vaccin tegen de ziekte van Lyme

Er is een nieuw vaccin op de markt tegen de ziekte van Lyme. Zoals deze ziekte bekend is bij de mens, komt deze ziekte ook voor bij de hond. De ziekte van lyme wordt overgedragen door teken, in Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia, de kiem die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Alle honden lopen na een beet van een geïnfecteerde teek het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen. Het kan maanden duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden. Niet zelden toont een besmette hond pas symptomen twee tot vijf maanden na een tekenbeet. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen ziekteverschijnselen.

Veel geziene symptomen zijn kreupelheid (één of meerdere ontstoken gewrichten), koorts en sloomheid. In zeer zeldzame gevallen ontstaan ontstekingen van de nieren, hartspier of zenuwafwijkingen. Oudere honden en honden met een slechte afweer lijken gevoeliger voor de ziekte. Omdat de zichtbare symptomen die duiden op Lyme vrij algemeen zijn en makkelijk verward kunnen worden met een andere ziekte, dient u bij twijfel altijd uw dierenarts te raadplegen.

Eenvoudige maatregelen om uw hond te beschermen:

Lyme-borreliose wordt behandeld met antibiotica. Deze behandeling duurt minimaal een maand. De behandeling is het meest effectief wanneer deze zo vroeg mogelijk wordt gestart. Het is echter mogelijk dat de infectie ondanks de behandeling blijft bestaan.  

In gebieden waar veel (besmette) teken kunnen voorkomen kan, naast snelwerkende producten tegen teken, vaccinatie worden overwogen. Vaccins die beschermen tegen Lyme-borreliose voorkomen de overdracht van Borrelia van de teek naar de hond. De basisvaccinatie bestaat uit twee vaccinaties. Daarna is een jaarlijkse herhaling voldoende voor twaalf maanden bescherming.      

Mail: fpidoo@gmail.com